Ένας μοναδικός τόπος

Τα Μετέωρα

ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Στη δυτική γωνιά της Θεσσαλίας, στην Καλαμπάκα, βρίσκεται η περιοχή των Μετεώρων. Ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, αλλά και ένας τόπος σημαντικής μοναστικής παράδοσης.

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο, ένα σύνολο γιγάντιων βράχων, στις κοιλότητες των οποίων ,δέκα αιώνες πριν, ασκητές αναζήτησαν καταφύγιο για προσευχή.

Κατά τον 14ο αιώνα δημιουργήθηκαν τα πρώτα οργανωμένα μοναστήρια πάνω στα βράχια και ως τον 17ο αιώνα οι μοναχοί δημιούργησαν μια ακμάζουσα κοινότητα είκοσι τεσσάρων μονών.

Σήμερα λειτουργούν έξι (Ι.Μ. Μεταμορφώσεως (Μεγάλο Μετέωρο), Ι.Μ. Αγ. Στεφάνου, Ι.Μ. Βαρλαάμ, Ι.Μ. Ρουσάνου, Ι.Μ. Αγ. Τριάδος και Ι.Μ. Αγ. Νικολάου Αναπαυσά) και είναι όλα επισκέψιμα.

Πληροφορίες για τα Μετέωρα καλέστε στην ξεναγό Ντίνα Παπαευθυμίου. Τηλ: 693 71 55 998

Μοναστήρια στα Μετέωρα

Ι.Μ. ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΕΩΡΟ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ (ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΕΩΡΟ)

Χτισμένο στην ψηλότερη κορυφή του μεγαλύτερου βράχου βρίσκεται το μοναστήρι που ίδρυσε ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, ο οποίος θεωρείται γενικότερα ιδρυτής του μοναχισμού στα Μετέωρα. Στη μονή μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το καθολικό, που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. Εκεί θα δει θαυμάσιες αγιογραφίες του 16ου αι, να διασώζονται σε εξαιρετική κατάσταση. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να δει την Παλιά Τράπεζα της Μονής, που έχει μετατραπεί σε μουσείο, καθώς και το παλιό μαγειρείο, το κελάρι , το οστεοφυλάκιο και σημαντικά μουσεία , όπου υπάρχουν θησαυροί ανυπολόγιστης αξίας.

Μοναστήρια στα Μετέωρα

Ι.Μ. ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Πρόκειται για γυναικείο μοναστήρι. Το 1350 κτίστηκε η Μονή του Αγ. Στεφάνου, η οποία έγινε σταυροπηγιακή από τα μέσα του 16ου αι. Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στον Αγ. Χαράλαμπο και χτίστηκε το 1798. Εδώ φυλάσσεται και η κάρα του Αγ. Χαραλάμπους. Αξίζει να επισκεφθεί κάποιος και το σκευοφυλάκιο της μονής και να θαυμάσει κειμήλια αιώνων.

Μοναστήρια στα Μετέωρα

Ι.Μ. ΒΑΡΛΑΑΜ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΡΛΑΑΜ

Το δεύτερο μεγαλύτερο μοναστήρι των Μετεώρων. Το όνομα του προέρχεται από τον πρώτο κτήτορα . Το καθολικό της μονής αφιερωμένο στους Αγ. Πάντες χτίστηκε γύρω στο 1542 και θαυμάσια είναι η πλούσια αγιογράφηση του , που έγινε περίπου το 1566.Στη μονή υπάρχει και μουσείο, που φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια και φορητές εικόνες.

Μοναστήρια στα Μετέωρα

Ι.Μ. ΡΟΥΣΑΝΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΟΥΣΑΝΟΥ

Πρόκειται για γυναικείο μοναστήρι, χτισμένο σε κάθετο, απομονωμένο βράχο μικρής έκτασης. Η ονομασία αποδίδεται στον πρώτο οικιστή της μονής( 14ος αι) , η οποία όμως ανακαινίστηκε περί το1545 μ. Χ Το καθολικό της μονής αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα έχει θαυμάσιες μεταβυζαντινές αγιογραφίες(1561μ.Χ)

Μοναστήρια στα Μετέωρα

Ι.Μ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

Το μοναστήρι ανακαινίστηκε το 1972. Ο επισκέπτης πρέπει να ανέβει 140 λαξευμένα σκαλιά για να θαυμάσει την υπέροχη θέα από το εσωτερικό της μονής, μια θέα που συνθέτουν η οροσειρά των Αγράφων και του Κόζιακα, καθώς και του ποταμού Πηνειού στο βάθος.

Μοναστήρια στα Μετέωρα

Ι.Μ. ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ

Είναι η πρώτη μονή που συναντάει κανείς ανεβαίνοντας από το Καστράκι. Δεσπόζει στην κορυφή ενός χαμηλού και στενού βράχου. Στη μονή διατηρείται ένας σπάνιος θησαυρός, οι αγιογραφίες του καθολικού, ενός κορυφαίου της μεταβυζαντινής Κρητικής σχολής, του Θεοφάνη Στρελίτζα ή Μπαθά( 1530μ. Χ)

Για κάθε πληροφορία για τα Μετέωρα, καλέστε την Ξεναγό Ντίνα Παπαευθυμιου: 693 71 55 998