Ι.Μ. ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΕΩΡΟ (ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ)

Μεγάλο Μετέωρο

Η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου είναι ένα από τα ανδρικά μοναστήρια στα Μετέωρα, συγκαταλέγεται δε μεταξύ των πρώτων που ιδρύθηκαν στην περιοχή και είναι ίσως το μεγαλύτερο από τα μοναστήρια που σήμερα λειτουργούν στα Μετέωρα.

Η μονή ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αι., από τον Όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, πάνω στο βράχο που ονομαζόταν “Πλατύς Λίθος” και που ο ίδιος ονόμασε “Μετέωρο”. Στην αρχή ο όσιος έκτισε στον βράχο ναό της Θεομήτορος, στην οποία αφιέρωσε και το μοναστήρι (της Παναγίας της Μετεωρίτισσας Πέτρας). Επίσης έκτισε και κελιά για την εξυπηρέτηση των μοναχών που άρχισαν να συρρέουν εκεί. Αργότερα έκτισε άλλον ναό προς τιμήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, ο οποίος αποτέλεσε το καθολικό του μοναστηριού και έδωσε από τότε την οριστική ονομασία σ’ αυτό.

Δεύτερος κτίτορας της μονής, ο μοναχός Όσιος Ιωάσαφ, πρώην βασιλιάς Ιωάννης Ούρεσης Παλαιολόγος. Στα 40 περίπου χρόνια που πέρασε στο μοναστήρι, ο όσιος Ιωάσαφ έφτιαξε κελιά, νοσοκομείο, στέρνα, ανακαίνισε τον ναό της Μεταμορφώσεως (πρόκειται για το σημερινό ναόσχημο ιερό) και ήταν μεταξύ των πρωτεργατών που ίδρυσαν τη μονή της Υψηλοτέρας (των Καλλιγράφων), σε απότομο και απρόσιτο βράχο απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο.

Στα μέσα του 16ου αι. το μοναστήρι γνώρισε ιδιαίτερη ακμή και άνθηση. Υπερτερούσε από τα υπόλοιπα μετεωρίτικα μοναστήρια λόγω πολλών αυτοκρατορικών χορηγιών.

Στα 1544-1545 κτίστηκε ο σημερινός μεγαλοπρεπής κυρίως ναός και ο νάρθηκας του επιβλητικού καθολικού. Λίγο αργότερα κτίστηκαν η τράπεζα, το μαγειρείο (εστία), το νοσοκομείο-γηροκομείο, ο πύργος και μικρά παρεκκλήσια και σκάλες ανόδου από τον πύργο και πάνω.

 Το καθολικό και η αγιογράφησή του

Το καθολικό του μοναστηριού είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Κυρίου και έγινε σε 3 φάσεις :

 • Αρχικά το ιερό του σημερινού καθολικού αντιπροσώπευε τον πρώτο ναό της μονής, που έκτισε στα μέσα του 14ου αι. ο όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης.
 • Αργότερα στα 1387-1388 ο δεύτερος κτίτορας της μονής όσιος Ιωάσαφ τον επεξέτεινε και τον ξανάχτισε. Γι αυτό, αφού τότε ήταν καθολικό, έχει την μορφή μικρού ανεξάρτητου ναού, που ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς δικιόνιου εγγεγραμμένου με τρούλο. Αγιογραφήθηκε το 1483 και οι τοιχογραφίες του καλύπτουν θεματικά τον πλήρη σχεδόν αγιογραφικό και δογματικό κύκλο ενός κανονικού ναού.
 • Τέλος στα 1544-1545 ανηγέρθησαν ο μεγαλοπρεπής κυρίως ναός και ο νάρθηκας του σημερινού επιβλητικού καθολικού της μονής. Ο ναός ακολουθεί τον γνωστό αρχιτεκτονικό αγιορείτικο τύπο, είναι δηλ. σταυροειδής τετρακιόνιος εγγεγραμμένος με δωδεκάπλευρο τρούλο και με δύο χαρακτηριστικές πλευρικές κόγχες των ψαλτών.

Στο κτιριακό συγκρότημα του μοναστηριού, ξεχωρίζουν ακόμα :

 • Το ασκηταριό του πρώτου ιδρυτή της μονής οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτη.
 • Η εστία (μαγειρείο).
 • Η παλιά τράπεζα (1557), αξιόλογο αρχιτεκτονικό δημιούργημα. Έχει μήκος 35 και πλάτος 12 μέτρων.
 • Το νοσοκομείο-γηροκομείο (1572), σπουδαίο κι αυτό από αρχιτεκτονική άποψη κτίριο, με την περίφημη πλινθόκτιστη οροφή.
 • Τρία παλιά παρεκκλήσια :
 • 1. Του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (1682.)
 • 2. Την Ισαποστόλων Κων/νου και Ελένης (1789).
 • 3. Της  Θεοτόκου.

Σήμερα...

ΣΗΜΕΡΑ η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται με σκάλα που αριθμεί 146 σκαλιά που οδηγεί στην είσοδο.

Μέχρι το 1920 η ανάβαση γινόταν με ανεμόσκαλες και το δίχτυ.
Η σημερινή είσοδος της μονής βρίσκεται δίπλα στον πύργο με τον εξώστη για το δίχτυ.

Μπαίνοντας στο μοναστήρι,  μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το κελάρι , το παλιό μαγειρείο και φυσικά το επιβλητικό καθολικό της μονής, που είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα.

Αξίζει επίσης ο επισκέπτης να περάσει λίγο χρόνο στο μουσείο της μονής, πρόσφατα ανακαινισμένο, στο οποίο φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια της μονής (χειρόγραφοι  κώδικες, εικόνες, ιερατικά σκεύη, χρυσοκέντητοι επιτάφιοι, ξυλόγλυπτοι σταυροί υψηλής τέχνης κ.α).

Πριν φύγουμε από το μοναστήρι επιβάλλεται να περάσουμε λίγο χρόνο στην αυλή. Η θέα από το μπαλκόνι είναι εντυπωσιακή, τα βράχια , το χωριό Καστράκι σε συνδυασμό με το βουνό και το ποτάμι προσφέρουν μοναδικές εικόνες και πολλές ευκαιρίες για καλές φωτογραφίες.

Μεγάλο Μετέωρο
Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου

Πρόσβαση

Είναι χτισμένο στον πιο πλατύ βράχο της περιοχής και αρχικά ήταν γνωστός ως πλατύς λίθος.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 613 μέτρων και είναι το πιο παλιό μοναστήρι των Μετεώρων
 

Το κελάρι

Μέσα στο Μοναστήρι μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το παλιό κελάρι.
Εκεί υπάρχει μια  συλλογή από παλιά βαρέλια που μπορεί να δει ο επισκέπτης.

Ι.Μ Μεγάλο Μετέωρο κελάρι
Ι.Μ Μεγάλο Μετέωρο Μεταμορφώσεων - Κελάρι
Ι.Μ Μεγάλο Μετέωρο θεα
Ι.Μ Μεγάλο Μετέωρο - Μαγική Θέα

Εντυπωσιακή θέα

Από το μπαλκόνι στο Μεγάλο Μετέωρο η θέα της περιοχής είναι εντυπωσιακή.
Εξίσου μοναδική και η θέα της Ι.Μονής Βαρλαάμ.

Scroll to Top