ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

meteora, monastery, rocks ag stefanos

Η Μονή Αγίου Στεφάνου είναι είναι το ένα από τα δυο γυναικεία  μοναστήρια στα Μετέωρα και φυσικά  είναι ένα από τα έξι που συνεχίζουν να είναι ενεργά. Βρίσκεται στο νότιο άκρο των Μετεώρων, ακριβώς πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας.

Σύμφωνα με την παράδοση η ίδρυση της μονής ανάγεται γύρω στο 1191, όταν ο ασκητής/ερημίτης Ιερεμίας κατοίκησε σε κάποια σπηλιά του βράχου. Από τον 14ο αιώνα υπάρχουν μαρτυρίες ότι το μοναστήρι λειτουργεί ως οργανωμένο κοινόβιο. Κτήτορες της μονής του Αγίου Στεφάνου αναφέρονται ο όσιος Αντώνιος ( 15ος αι) ,ο οποίος συνδέεται με την ένδοξη βυζαντινή οικογένεια των Καντακουζηνών και δεύτερος  ο ιερομόναχος όσιος Φιλόθεος από το Ρίζωμα Τρικάλων (μέσα του16ου αι.). Ο όσιος Φιλόθεος γύρω στα 1545 ξαναέκτισε το παλιό καθολικό της μονής , τον ναό του Αγίου Στεφάνου, μια μικρή, χαμηλή βασιλική με νάρθηκα, η όποια λόγω συντήρησης δεν είναι στις μέρες μας επισκέψιμη.  Έκτισε επίσης κελιά για τους μοναχούς και άλλα χρήσιμα οικοδομήματα.

Η μονή του Αγίου Στεφάνου στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορικής της πορείας δέχθηκε την υψηλή προστασία και τη βοήθεια ευγενών του Βυζαντίου, των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κων/πολης. Συγκεκριμένα το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την μεγάλη προσφορά της μονής στην Ορθοδοξία την ανακήρυξε  «Σταυροπηγιακή» αλλά της δόθηκε και ο τίτλος «Βασιλική». Προνόμια  που διατήρησε μέχρι το 1743. Το 1398 ο ηγεμόνας της Βλαχίας Βλαντισλάβ  δώρισε στην μονή ένα ανεκτίμητο θησαυρό, την Κάρα του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος και έγινε δεύτερος προστάτης της μονής.  Στα 1798 κτίστηκε το σημερινό επιβλητικό καθολικό προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους, επί ηγουμένου της μονής Αμβροσίου.

Το νεότερο καθολικό είναι είναι ένας ναός σταυροειδής με τρούλο και ακολουθεί την  «αθωνική» αρχιτεκτονική παράδοση με τις 3 κόγχες. Στη δυτική πλευρά του υπάρχει ευρύχωρος τετρακιόνιος νάρθηκας, η συνηθισμένη λιτή των μοναστηριών. Τον 19ο αιώνα, όταν ηγούμενος ήταν ο Θεοφάνης, προστέθηκε στη βόρεια πλευρά η στοά με τους κίονες.
Ο τοιχογραφικός διάκοσμος του ναού είναι σύγχρονος, έργο του αγιογράφου Βλάση Τσοτσώνη. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο τεχνιτών από το Μέτσοβο, που χρονολογείται στο 1814, καθώς και τα υπόλοιπα ξυλόγλυπτα έπιπλα στο εσωτερικό του ναού.

Η παλαιά τράπεζα της Μονής, εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα, στεγάζει σήμερα, άψογα αναπαλαιωμένη, το μουσείο της μονης. Εκτίθενται αξιόλογα κειμήλια , όπως φορητές εικόνες ( αξίζει να αναφερθεί η εικόνα της «Αποκαθήλωσις» έργο του Εμμανουήλ Τζάνε) , χρυσοκέντητα άμφια, ξυλόγλυπτοι σταυροί, αξιόλογα και περίτεχνα έργα αργυροχοίας αλλά και σπουδαία χειρόγραφα. Σίγουρα ο επισκέπτης αξίζει να αφιερώσει κάποιο χρόνο για να δει το μουσείο.   

Την ύπαρξη του μοναστηριού απείλησαν κατα την διάρκεια του 20ου αι  οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, η περίοδος της Κατοχής και ο Εμφύλιος που ακολούθησε. Όλα αυτά έφεραν το μοναστήρι στα πρόθυρα της διάλυσης, σε αρπαγή κειμηλίων και σε φθορά των κτιρίων του. Από το 1961 λει­τουρ­γεί ως γυ­ναι­κεί­ο μο­να­στή­ρι με πο­λυ­με­λή και δρα­στή­ρια αδελ­φό­τη­τα, η ο­ποί­α, παράλ­λη­λα με το πλού­σιο πνευ­μα­τι­κό και φι­λαν­θρω­πι­κό έρ­γο, έχει ασχοληθεί και με αξιοθαύμαστο ανακαινιστικό και οικοδομικό έργο. Από το 1971 άρχισε να λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο-Οικοτροφείο Θηλέων με 18 μαθήτριες. Οι μαθήτριες ήταν κυρίως ορφανές, παιδιά φτωχών και παιδιά πολύτεκνων οικογενειών. Το σχολείο λειτούργησε μέχρι το 1977 και φοίτησαν σε αυτό περίπου 40 μαθήτριες.

Σήμερα...

Σήμερα η πρόσβαση στην μονή είναι πιο εύκολη απ ότι στα υπόλοιπα μοναστήρια (είναι το μοναδικό μοναστήρι που ο επισκέπτης δεν χρειάζεται να ανέβει σκάλες, κάποιες λίγες εσωτερικά μόνο). Μια μικρή γέφυρα που συνδέει την είσοδο της μονής με τον απέναντι λόφο, οδηγεί τον επισκέπτη στο εσωτερικό της μονής του Αγίου Στεφάνου.
Μπαίνοντας στο μοναστήρι, από την πρώτη στιγμή μπορεί κάποιος να δει τα διάφορα κτίρια του συγκροτήματος, όλα ανακαινισμένα και περιποιημένα. Λίγα σκαλάκια οδηγούν στο μεγαλοπρεπή  καθολικό της μονής, την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, όπου και φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου.
Στην πίσω πλευρά της εκκλησίας, βρίσκεται και το μουσείο που αξίζει κάποιος να το επισκεφθεί αλλά και το μπαλκόνι της μονής που προσφέρει υπέροχη θέα της Καλαμπάκας αλλά και όλης της περιοχής.
Στο μπαλκόνι με την εντυπωσιακή θέα και τους υπέροχους κήπους της μονής μπορεί ο επισκέπτης να περάσει λίγο χρόνο και να βγάλει μοναδικές φωτογραφίες.

Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου - Μετέωρα
Έίναι ένα από τα δυο γυναικεία μοναστήρια

Γυναι­κεί­ο μο­να­στή­ρι

H Ι.Μονή του Αγίου Στεφάνου, είναι ένα από τα 2 γυναικεία μοναστήρια των Μετεώρων

Χτισμένη το 1798

Το καθολικό της Ι.Μονής είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο.
Μια εκκλησία χτισμένη το 1798.

Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου - Μετέωρα
Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου - Μετέωρα
Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου - Μετέωρα - Θέα
Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου - Μετέωρα - Θέα

Εντυπωσιακή θέα

Το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου, προσφέρει μια εκπληκτική θέα της Καλαμπάκας και του Θεσσαλικού κάμπου.

Scroll to Top