ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΒΑΡΛΑΑΜ

meteora, monastery, rocks barlaam

Το δεύτερο ανδρικό μοναστήρι στα Μετέωρα, χτισμένο σε επιβλητικό βράχο και σε κοντινή απόσταση από το βράχο του Μεγάλου Μετεώρου.
Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτος κτήτορας της Μονής ήταν ο μοναχός Βαρλαάμ, στον οποίο αποδίδεται και το όνομα της μονής.  Στα 1350 μΧ έκτισε πάνω μερικά κελιά, μια δεξαμενή για νερό και ένα ναό στο όνομα των Τριών Ιεραρχών.

Μετά την κοίμησή του ο βράχος μένει για 200 χρόνια περίπου έρημος μέχρι που το 1517/1518 ανέβηκαν οι δύο κτήτορες της μονής, οι αδελφοί ιερομόναχοι Θεοφάνης και Νεκτάριος οι Αψαράδες, Γιαννώτες από σημαντική οικογένεια της εποχής και ιδιαιτέρως πλούσια οικογένεια.

Αυτοί βρήκαν τον βράχο του Βαρλαάμ εντελώς έρημο και έτσι αρχίζουν από την αρχή να δημιουργούν και να ανακαινίζουν τα κτίσματα. Ένα απο τα κτίσματα είναι το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών και επίσης αναγείρουν τον πύργο ανάβασης.
Κτίζουν (1541/1542) επίσης τον κεντρικό ναό του μοναστηριού (καθολικό), που τιμάται στη μνήμη των Αγίων Πάντων.

Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες του κυρίως Ναού του Καθολικού θεωρούνται από τις καλύτερες των Μετεώρων. 

Ο κυρίως  ναός τοιχογραφήθηκε το 1548 από τον σπουδαίο Θηβαίο ζωγράφο Φράγκο Κατελάνο.

Το Τέμπλο του κυρίως Ναού είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο με παραστάσεις από το φυσικό και ζωικό βασίλειο.

Η τοιχογράφηση του Νάρθηκα έγινε  στα 1566 μΧ από τον Ιερέα Γεώργιο και τον αδελφό του Φράγκο Κονταρή, σύμφωνα με τις επιγραφές.

Ο διάκοσμος του καθολικού ανακαινίσθηκε τα έτη 1780-1782 με δαπάνη του επισκόπου Σταγών Παρθενίου, όπως μας πληροφορεί επιγραφή που σώζεται στον νάρθηκα.

Ο ίδιος επίσκοπος χρηματοδότησε την ανέγερση εξωνάρθηκα, ο οποίος διατηρήθηκε έως το 1857.

Σήμερα...

Σήμερα ο επισκέπτης της μονής , έχοντας ανέβει τις σκάλες που οδηγούν στην είσοδο, εισέρχεται σε ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο. Η θέα που μπορεί να απολαύσει από το μπαλκόνι της μονής  είναι οπωσδήποτε ένας λόγος για να επισκεφθεί κάποιος το μοναστήρι..χωρίς φυσικά να είναι ο μοναδικός λόγος!!

Το Μουσείο / Σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ στεγάζεται σε ένα χώρο που εντάσσεται με απόλυτο σεβασµό στο αρχιτεκτονικό περιβάλλον των Μετεώρων, ενσωµατώνοντας ταυτόχρονα τη νεότερη τεχνολογία στην προληπτική συντήρηση των εκθεµάτων και στην παρουσίαση τους. Διαθέτει πλούσια συλλογή κειμηλίων, χειρογράφων, φορητών εικόνων, έργων αργυροχοΐας και μεταλλευτικής, χρυσοκέντητων κ. ά. Και αξιοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε µουσειακές βιτρίνες, συστήµατα φωτισµών, έλεγχο µικροκλίµατος (θερµοκρασίας και υγρασίας) και πολλά άλλα. Επιπλέον καλύπτει θέματα ιστορίας και μοναχισμού με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους τους επισκέπτες.

Στο συγκρότημα της μονής, εκτός από το καθολικό, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλα κτήρια, όπως η εστία,  το παλιό νοσοκομείο, ο πύργος ανάβασης αλλά και ένα μεγάλο βαρέλι. Στο βορειοδυτικό άκρο του βράχου βρίσκεται το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών, κτίστηκε το 1627 και δεν είναι επισκέψιμος. Αντίθετα μπορεί καποιος να δει την μικρη εκκλησια , αφιερωμένη στους Αγιους Ανάργυρους, που βρισκεται διπλα στο παλιό νοσοκομείο.

Ι.Μ Βαρλαάμ Μετέωρα
Ι.Μ Βαρλαάμ - Αεροφωτογραφία

Αεροφωτογραφία

Αεροφωτογραφία της Ι.Μονής Βαρλαάμ.
Το συγκρότημα των κτιρίων απλώνεται πάνω στον εντυπωσιακό βράχο!

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στο μοναστήρι για τους επισκέπτες γίνεται από τις σκάλες.
Υπάρχει όμως και ένα τελεφερίκ για τη μεταφορά προϊόντων.

Ι.Μ Βαρλαάμ Μετέωρα
Ι.Μ Βαρλαάμ - Τελεφερίκ
Ξεναγός Ι.Μ. Βαρλαάμ
Ι.Μ. Βαρλαάμ: Η ξεναγός

Επαγγελματική Ξενάγηση

Ένας διπλωματούχος ξεναγός ξέρει και μπορεί να κάνει την επίσκεψη στα Μετέωρα μια αξέχαστη εμπειρία.
Εδώ απεικονίζεται η ξεναγός Ντίνα Παπαευθυμίου και πίσω της φαίνεται η Ι.Μονή Βαρλαάμ.

Scroll to Top