ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ

ΑΓΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΑΝΑΠΑΥΣΑΣ

Το πρώτο μοναστήρι που συναντά κάποιος  ανεβαίνοντας στα Μετέωρα, αμέσως μετά  από το χωριό Καστράκι και  λίγο μετά το εκκλησάκι της Παναγίας Δούπιανης  είναι η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά. Σκαρφαλωμένο πάνω σε ένα βράχο που έχει περιορισμένη έκταση στην κορυφή, το μοναστήρι προκαλεί θαυμασμό με τον τρόπο που είναι χτισμένο.  Ένας μικρός ανηφορικός δρόμος και σκαλοπάτια χτισμένα στον βράχο οδηγούν τον επισκέπτη στην είσοδο της μονής , η οποία λόγω της μικρής της έκτασης έχει χτιστεί σε πατώματα δημιουργώντας εσωτερικά μια ιδιαίτερη διαρρύθμιση.

Αμέσως μετά την είσοδο της μονής υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Αγιο Αντωνιο. Εκεί ακριβώς υπάρχει και η Κρύπτη που παλιότερα φυλάγονταν οι κώδικες και τα κειμήλια της μονής. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, που είναι το Καθολικό της μονής.  Στο δεύτερο όροφο υπάρχει η παλαιά Τράπεζα, που χρησιμοποιείται ως  χώρος υποδοχής, ο μικρός ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και το οστεοφυλάκειο όπου φυλάσσονται πολλές κάρες μοναχών. Επιπλέον, όπως και σε άλλα μοναστήρια, στη Μονή υπήρχε ο πύργος για  τον παραδοσιακό τρόπο ανάβασης, το δίχτυ, ο οποίος  σώζεται μέχρι σήμερα.  Για την ανάβαση κάποτε λειτουργούσε και κρεμαστή ξύλινη σκάλα με 62 σκαλιά αλλά σήμερα σώζεται μόνο μικρό τμήμα της. Τείος ανεβαίνοντας ο επισκέπτης στο πιο ψηλό σημείο του βράχου, εκεί που βρίσκεται και το Καμπαναριό της μονής, μπορεί να θαυμάσει την θέα όλης της περιοχής…..

Δεν είναι απολυτά εξακριβωμένο το πότε χτίστηκε το μοναστήρι. Η ασκητική ζωή πάνω στον βράχο ίσως άρχισε τον 14ο αιώνα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες και πηγές για περισσότερα στοιχεία σχετικά με  τους πρώτους αιώνες.
Το μοναστήρι ανακαινίστηκε ριζικά το 1510 και χτίστηκε από τα θεμέλιά του το σημερινό καθολικό, δηλαδή ο ναός του Αγίου Νικολάου,  με δαπάνη του Μητροπολίτη Λαρίσης Διονυσίου και του Ιερομονάχου και Εξάρχου Σταγών Νικάνωρος. Λειτούργησε συνεχόμενα μέχρι τις αρχές του 1900, οπού τότε εγκαταλείφθηκε.
Στη δεκαετία του 1960 το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου αναστηλώθηκε και ανακαινίστηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία . Για πολλά χρονιά παρέμεινε χωρίς μοναχούς και άνοιγε μόνο κάποια καλοκαίρια για τους επισκέπτες. Τις τελευταίες δεκαετίες λειτουργεί και πάλι ως μοναστήρι και παράλληλα υποδέχεται και τους  επισκέπτες.
Αναφορικά με την ονομασία του μοναστηριού ΑΝΑΠΑΥΣΑΣ , υπάρχουν διάφορες ερμηνείες και απόψεις….. αλλά χωρίς να είναι απολυτά βέβαιο που οφείλεται το όνομα… Έχει όμως ενδιαφέρον ο επισκέπτης να ακούσει όλες τις εκδοχές…  

Το Καθολικό της μονής

Ο  ναός του Αγίου Νικολάου, καλύπτει ολόκληρο τον δεύτερο όροφο. Είναι ένας μικρός ναός, σχεδόν τετράγωνος, με κάπως ακανόνιστο σχήμα, λόγω της στενότητας του βράχου. Έχει μικρό τρούλο στο κέντρο της στέγης, χωρίς παράθυρα και στην είσοδο του ναού υπάρχει νάρθηκας, πιο ευρύχωρος από τον κυρίως ναό.
Το καθολικό της μονής αγιογραφήθηκε το 1527 από τον περίφημο κρητικό ζωγράφο Θεοφάνη Στρελίτζα, που τότε ίσως ήταν μοναχός. Η αγιογράφηση του καθολικού της μονής του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά αποτελείται απο αξιόλογες τοιχογραφίες , που θεωρούνται από τις καλύτερες των Μετεώρων , κάνουν το μοναστήρι ένα πραγματικό κόσμημα. Η ζωντάνια των χρωμάτων, οι φωτεινοί τόνοι, η υψηλή ποιότητα και η τελειότητα στον σχεδιασμό αφήνουν εντυπωσιασμένο ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, γνώστη αυτής της τέχνης ή όχι, χριστιανό ή μη….
Το παλαιότερο επώνυμο έργο του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη και αρχηγέτη της Κρητικής Σχολής. Οι Θεοφάνης Στρελιτζας ή Μπαθάς γεννήθηκε γύρω στα 1500 μ.Χ. στην Κρήτη, όπου διδάχθηκε την αγιογραφία. Η θρησκευτική του ευαισθησία τον οδήγησε να περιβληθεί το μοναχικό σχήμα, παρ’ ότι ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Οι γιοι του μυήθηκαν από τον πατέρα τους την αγιογραφική τέχνη και έγιναν συνεχιστές του έργου του.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΠΑΥΣΑΣ
Είναι στην είσοδο των Μετεώρων

Στην είσοδο Μετεώρων

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, βρίσκεται στην είσοδο των Μετεώρων, αμέσως μετά το γραφικό χωριό Καστράκι.

Περιοχή που δεν υπάρχει

Το καμπαναριό της Ι.Μ. του Αγίου Νικολάου με χιόνι. Απλά εντυπωσιακό κάτω απο τους βράχους των Μετεώρων.
Τυχεροί όσοι το δούνε από κοντά, μιας και λίγες φορές χιονίζει στην περιοχή, αλλά οταν συμβεί απολαμβάνουμε το χιονισμένο τοπίο.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΠΑΥΣΑΣ
Χιονισμένο καμπαναριό της Ι.Μ. του Αγίου Νικολάου
Άγιος Νικόλαος Αναπαυσάς
Εντυπωσιακές εικόνες

Εντυπωσιακές εικόνες

Τα Μετέωρα είναι πάντα όμορφα. Η κάθε εποχή δίνει διαφορετική όψη και μαγεία.
Κάθε στιγμή, κάθε ώρα το τοπίο δίνει εικόνες και χρώματα μαγικά που δεν θα βρείτε πουθενά.

Scroll to Top