ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ρουσσανου
(Αγιας Βαρβαρας)

Ι.Μ ΡΟΥΣΣΑΝΟΥ ΜΕΤΕΩΡΑ

Η  Ιερά Μο­νή Ρου­σά­νου βρί­σκε­ται α­νά­με­σα στις μο­νές Α­γί­ου Νι­κο­λά­ου Α­να­παυ­σά και Βαρ­λα­άμ, στο δρό­μο α­πό το χω­ριό Κα­στρά­κι προς τα Με­τέωρα. Είναι ένα από τα δυο γυναικεία μοναστήρια των Μετεώρων και φυσικά ένα από τα έξι που σώζονται μέχρι και σήμερα στην περιοχή. Είναι ανοιχτή στο κοινό και η πρόσβαση γίνεται με σκάλες και δυο γέφυρες  που οδηγούν στην είσοδο της μονής.

Το μοναστήρι  εί­ναι κτι­σμέ­νο  πά­νω σε εν­τυ­πω­σια­κό κα­τα­κό­ρυ­φο στύ­λο και το κτι­ρια­κό  συγ­κρό­τη­μα κα­λύ­πτει ο­λό­κλη­ρο το πλά­τω­μα της κο­ρυ­φής του α­πό­το­μου βρά­χου, του ο­ποί­ου φαί­νε­ται σαν φυσική  α­πό­λη­ξη.  Ο επισκέπτης φτάνοντας πριν την είσοδο της μονής  α­πο­λαμ­βά­νει ό­λη τη με­γα­λο­πρέ­πεια και μα­γεί­α του α­νε­πα­νά­λη­του με­τε­ω­ρί­τι­κου το­πί­ου και  νι­ώ­θει  αμέσως πόσο άξιζε να αφιερώσει χρόνο για να δει και το συγκεκριμένο μοναστήρι.

Ο βράχος του Ρουσάνου φαίνεται να πρωτοκατοικήθηκε το 1388 από τους ασκητές Νικόδημο και Βενέδικτο, χωρίς ωστόσο αυτό να τεκμηριώνεται απόλυτα. Οι πρώτοι αυτοί μοναχοί φαίνεται να οικοδόμησαν στον βράχο τον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Στη συνέχεια και για πάνω από εκατό χρόνια  ο βράχος έμεινε έρημος και ακατοίκητος και πέρασε στην δικαιοδοσία του Μεγάλου Μετεώρου. Η πρώτη ιστορικά επιβεβαιωμένη αναφορά για το μοναστήρι κάνει λόγο για κάποιον λαϊκό που γύρω στο 1527 ζούσε στο έρημο μοναστήρι του Ρουσάνου. Επίσημοι κτήτορες της μονής είναι οι Γιαννιώτες ιερομόναχοι Ιωάσαφ και Μάξιμος , οι οποίοι ανάμεσα στα 1527 και 1529 πήραν την άδεια να μονάσουν πάνω στον βράχο του Ρουσάνου. Ελάχιστα κτίσματα υπήρχαν πάνω στον βράχο όταν ανέβηκαν οι κτήτορες , για τα οποία δεν σώζονται καθόλου πληροφορίες. Ίσως ήταν το Καθολικό και κάποια κελιά σε άσχημη κατάσταση

Ο Ιωάσαφ και ο Μάξιμος, αφού εγκαταστάθηκαν , έχτισαν από την αρχή το Καθολικό της μονής, ναό αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Οικοδόμησαν κελιά και άλλους βοηθητικούς χώρους, ενίσχυσαν το μοναστήρι με τα απαραίτητα περιουσιακά στοιχεία αλλά και με ιερά σκεύη , χειρόγραφα και κειμήλια. Το μοναστήρι οργανώθηκε σε αυστηρό κοινόβιο και οι κτήτορες το 1545 συνέταξαν την διαθήκη τους , με την οποία έκαναν σαφές τον τρόπο λειτουργίας της μονής. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τους Μάξιμο και Ιωάσαφ ως αγίους και γιορτάζει την μνήμη τους στις 7 Αυγούστου.

Σήμερα...

Ο 16ος και ο 17ος αιώνας υπήρξε περίοδος ιδιαίτερης ακμής για την μονή Ρουσσάνου.  Το έργο των κτητόρων συνέχισε και ολοκλήρωσε ο ιερομόναχος Αρσένιος που πιθανότατα έγινε και ηγούμενος της μονής.
Στα χρόνια του , περι το 1560, ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση του Καθολικού και τότε επίσης λειτουργούσε και βιβλιογραφικό εργαστήρι.

Οι επόμενοι αιώνες όμως ήταν αιώνες παρακμής και μεγάλης φτώχειας. Η κακή οικονομική κατάσταση ανάγκαζε τους μοναχούς να φεύγουν και ετσι το μοναστήρι γρήγορα έμεινε χωρίς πολλούς άνδρες. Στα χρόνια του Αλη Πασά τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για τα μοναστήρια των Μετεώρων, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο επαναστατικό κίνημα του παπα Θύμιου Βλαχάβα. Και πολλές δυσκολίες ακολούθησαν και σε όλη την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 αλλά και στις θεσσαλικές εξεγέρσεις του 19ου αιώνα.   Ξένοι περιηγητές που επισκέφτηκαν τότε κάποια μοναστήρια στα Μετέωρα κάνουν λόγο για ερειπωμένα μοναστήρια ή για κάποιους λίγους ηλικιωμένους μοναχούς. Το 1868 κατασκευάστηκαν δυο ξύλινες γέφυρες για ευκολότερη πρόσβαση αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η έλλειψη μοναχών. Οι δυο ξύλινες γέφυρες αντικαταστάθηκαν αργότερα από δυο μεταλλικές γέφυρες που οδηγούν μέχρι και σήμερα στην είσοδο της μονής.

Στην διάρκεια της κατοχής το μοναστήρι ερήμωσε εντελώς και λεηλατήθηκε, όπως και άλλες μονές των Μετεώρων. Το 1950 εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά γυναίκα μοναχή στο Ρουσάνου μαζί με μια γυναίκα από το Καστράκι , η οποία φρόντισε με ζήλο το μοναστήρι μέχρι και τον θάνατο της το 1971. Το 1988 ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου, η μονή Ρουσάνου μετατράπηκε επίσημα σε γυναικεία μονή και εγκαταστάθηκαν 8 μοναχές από το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σταγιάδων, οι οποίες ανέλαβαν την ανάπτυξη, πνευματική και υλική της μονής. Άρχισαν αμέσως το έργο της αναδιοργάνωσης του μοναστηριού, συντήρησης και ανακαίνισης των κτιρίων. Το 1996 έγινε από τον τότε μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων η θεμελίωση της νέας πτέρυγας της μονής , στην οποία βρίσκονται το παρεκκλήσι του Γενεσίου της Θεοτόκου, κελιά, η τράπεζα, βιβλιοθήκη και διάφορα εργαστήρια.

Σήμερα η πρόσβαση στην μονή Ρουσάνου γίνεται από τις σκάλες και στην διαδρομή ο επισκέπτης μπορεί να σταματήσει και να θαυμάσει το τοπίο αρκετές φορές. Μπαίνοντας στο μοναστήρι υπάρχει ένα μπαλκόνι για την θέα και κατεβαίνοντας κάποια λίγα σκαλάκια μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το Καθολικό της μονής, αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Ο ναός είναι μικρός και κομψός, λόγω ιδιομορφίας του βράχου. Είναι αγιορείτικου τύπου, σταυροειδής    με τρούλο  και  στις δύο πλευρές  του κυρίως ναού υπάρχουν οι κόγχες, για τις προσευχές των μοναχών.  Ο νάρθηκας είναι σκεπασμένος με θόλο και γεμάτος με βυζαντινές αγιογραφίες σε καλή κατάσταση.  Η αγιογράφηση του καθολικού έγινε το 1560 επί ηγουμένου της μονής Αρσενίου με δικά του έξοδα, όπως μας πληροφορεί επιγραφή στον κυρίως ναό. Οι  αγιογραφίες αποτελούν ένα από τα πιο λαμπρά σύνολα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής μετά το 1550. Οι τοιχογραφίες αυτές τεχνοτροπικα ανήκουν στην Κρητική σχολή, αν και δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του αγιογράφου.

Η Ιερά Μονή Ρουσάνου, αν και μικρότερο από κάποια άλλα μοναστήρια, σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη. Η εκκλησία , η ιστορία της μονής αλλά και η θέα από ψηλά θα εντυπωσιάσουν κάθε επισκέπτη. Το μοναστήρι είναι γνωστό και ως της Αγίας Βαρβάρας,  προς τιμὴν τῆς ὁμώνυμης ἁγίας Μεγαλομάρτυρος πού ἔζησε τὸν 3ο αἰώνα μ.Χ. Ίσως να της δόθηκε αυτή η ονομασία μετά τον 18ο αι , όταν  ήρθε στην κατοχή της μονής τμήμα της Κάρας της Αγίας Βαρβάρας.  Σχετικά με την ονομασία Ρουσάνου δεν είναι γνωστό γιατί η μονή ονομάζεται έτσι. Ίσως από κάποιον πρώτο μοναχό….. ίσως για κάποιο άλλο λόγο…..
Ας μην πούμε άλλα τώρα, σας περιμένω για μια μοναδική ξενάγηση!

Ι.Μ ΡΟΥΣΣΑΝΟΥ ΜΕΤΕΩΡΑ
Ι.Μ. Ρουσσανου - Είσοδος

Είσοδος Ι.Μ Ρουσσάνου

Η Ι.Μ. Ρουσσάνου είναι χτισμένη πάνω σε ένα στενό βράχο, μικρότερο από κάποια άλλα, αξίζει μια επίσκεψη!
Οι σκάλες που οδηγούν στην είσοδο της Μονής.

Ένα ήσυχο απόγευμα στα Μετέωρα με την Ι.Μ. Ρουσσάνου στο βάθος.
Όταν τα μοναστήρια κλείνουν και οι επισκέπτες φεύγουν.

Στο τελείωμα της ημέρας

Ι.Μ ΡΟΥΣΣΑΝΟΥ ΜΕΤΕΩΡΑ
Στο τελείωμα της ημέρας
Ι.Μ ΡΟΥΣΣΑΝΟΥ ΜΕΤΕΩΡΑ
Ι.Μ. Ρουσσάνου - Κήπος στην είσοδο

Εντυπωσιακές εικόνες

Οι Μοναχές καθημερινά ασχολούνται με διάφορες εργασίες και φροντίζουν το μοναστήρι.
Ο όμορφος περιποιημένος κήπος στην είσοδο της μονής το αποδεικνύει.

Scroll to Top