ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Ι.Μ Βαρλαάμ Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι μια περιοχή της Θεσσαλίας, στο δυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων. Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες τοπίο, μοναδικής ομορφιάς αλλά και για ένα σπουδαίο μοναστικό κέντρο, το δεύτερο πιο σημαντικό της Ελλάδας, μετά το Άγιο Όρος.

Τεράστιοι βράχοι, ψηλοί και μονοκόμματοι υψώνονται πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας. Κάποιοι βράχοι ξεπερνούν τα τετρακόσια μέτρα ύψος και όλοι μαζί δίνουν την εντύπωση μιας πέτρινης πολιτείας ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Πίνδου και των Χασίων.
Καμιά περιγραφή και καμιά εικόνα δεν μπορούν  να αποκαλύψουν την ιδιαιτερότητα αυτού του τόπου. Είναι σαν να δημιουργήθηκαν αυτοί οι βράχοι για να δεχτούν ασκητές και μοναχούς που αναζητούσαν γαλήνη και απομόνωση και το επιβλητικό αυτό τοπίο τους έφερε ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στον Θεό.
Κατά τον 14ο αιώνα δημιουργήθηκαν τα πρώτα οργανωμένα μοναστήρια πάνω στα βράχια και ως τον 17ο αιώνα οι μοναχοί δημιούργησαν μια ακμάζουσα κοινότητα είκοσι τεσσάρων μονών.
Για πολλούς αιώνες και κάτω από δύσκολες συνθήκες, Χριστιανοί μοναχοί κατάφεραν να οργανώσουν Ορθόδοξα  μοναστήρια στα  πιο ψηλά σημεία των βράχων και να αφιερώσουν απόλυτα την ζωή τους στον μοναχισμό.
Μέχρι σήμερα στα Μετέωρα εξακολουθούν να σώζονται και να λειτουργούν έξι μοναστήρια, τα οποία πλήρως αναστηλωμένα υποδέχονται κάθε χρόνο επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Μετέωρα - Μονές και Μοναστήρια

Γνωρίστε την ιστορία των Μοναστηριών των Μετεώρων

Μεγάλο Μετέωρο

Ι.Μ. ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΕΩΡΟ (ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ)

Χτισμένο στην ψηλότερη κορυφή του μεγαλύτερου βράχου των Μετεώρων βρίσκεται το μοναστήρι που ίδρυσε ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, ο οποίος θεωρείται γενικότερα ιδρυτής του μοναχισμού στα Μετέωρα.

Πρόκειται για ανδρικό μοναστήρι.

Ι.Μ. ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ

 Το 1350 κτίστηκε η Μονή του Αγ. Στεφάνου.
Από τα μέσα του 16ου αι. οποία έγινε σταυροπηγιακή.
Το καθολικό της μονής χτίστηκε το 1798 και είναι αφιερωμένο στον Αγ. Χαράλαμπο.
Πρόκειται για γυναικείο μοναστήρι.

meteora, monastery, rocks ag stefanos
meteora, monastery, rocks barlaam

Ι.Μ. ΒΑΡΛΑΑΜ

Το δεύτερο μεγαλύτερο μοναστήρι των Μετεώρων. Χτίστηκε γύρω στο 1542 και η πλούσια αγιογράφηση του έγινε περίπου το 1566. Στη μονή υπάρχει μουσείο, που φυλάσσονται φορητές εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια.
Πρόκειται για ανδρικό μοναστήρι.

Ι.Μ. ΡΟΥΣΑΝΟΥ

Χτισμένο σε κάθετο, απομονωμένο βράχο μικρής έκτασης. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα και ανακαινίστηκε περί 1545 μ.Χ. Το καθολικό της μονής αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα.
Πρόκειται για γυναικείο μοναστήρι.

Ι.Μ Ρουσσάνου Μετέωρα
Ι.Μ Αγίας Τριάδας Μετέωρα

Ι.Μ. ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή χτίστηκε για πρώτη φορά το 1438 από κάποιο μοναχό Δομέτιο και η πρόσβαση στο μοναστήρι προϋποθέτει αρκετό περπάτημα.
Πρόκειται για ανδρικό μοναστήρι.

Ι.Μ. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ

Δεσπόζει στην κορυφή ενός χαμηλού και στενού βράχου. Στη μονή διατηρείται ένας σπάνιος θησαυρός, οι αγιογραφίες του καθολικού, ενός κορυφαίου της μεταβυζαντινής Κρητικής σχολής, του Θεοφάνη Στρελίτζα ή Μπαθά (1530μ.Χ).
Πρόκειται για ανδρικό μοναστήρι.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΠΑΥΣΑΣ
Scroll to Top